Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Opastukset 


 

Brahenkatu 2Brahenkatu 2Kurkistus sisätiloihin -kierros

Kurkistus sisätiloihin -kierroksella päästään tutustumaan Vanhan Raahen historiallisiin rakennuksiin sisältä käsin. Kierroksella käydään 3-4 rakennuksessa ja kuullaan niiden värikkäästä historiasta. Käyntikohteita ovat mm. Keskuskoulu, Sofian talo, Raatihuone, Brahenkatu 2:n (Heikun talo) kokous- ja edustustilat, Apteekkimuseo, Laivapatruunin koti (Soveliuksen talo) ja Raahen kirkko. Rakennusten väliset matkat taitetaan jalan, ja kierroksen kesto on n. 1h. 


 

lapset pekkatorillalapset pekkatorillaTarina-aarteen etsintäkierros

Tällä kierroksella lapset pääsevät etsimään oppaan johdolla piilotettuja kuvia ympäri Vanhaa Raahea. Kun kuva löytyy, opas kertoo siihen liittyvän tarinan: lapset saavat kuulla mm. August Myhrbergin seikkailuista tuulimyllyn luona,  keisari Aleksanteri I:n vierailusta Raahessa, kirkkotarhasta sekä kirkonmäen kellareista ja tietysti Vanhan Raahen kummituksista ja muista kummista jutuista. Lopuksi päästään etsimään ihan oikeaa aarretta ja muistoksi mukaan saa tarinapassin. Kierros on suunnattu 6-10v. lapsille ja                                                                              kestää noin tunnin. Kierrokselle mahtuu kerrallaan max. 20 lasta.


                                                Pihakierros                                        

Pihakierroksella päästään kurkistamaan harvemmin yleisölle avoinna oleviin Vanhan Raahen pihoihin ja puutarhoihin, joilta löytyy monia perinteisiä pihakasveja ja saattaapa näkyä harvinaisuuksiakin. Kierros antaa harvinaislaatuisen tilaisuuden nähdä puukaupunginosan yksityispihoja toisesta kulmasta kuin yleensä. Kierroksen kesto on n. 1,5h ja kävelymatka n. 2 km. 

 

 

 

 

Kuva: Raahen seutukunnan kuvapankki/Saara Böök


                                                Wanhan kaupungin väkeä -kierros

Aurinko helottaa pilvettömältä taivaalta. Raikas merituuli puhaltaa pyykit kuivaksi. Pyykkimuijilla on aikaa hengähtää vain hetki, työt odottavat. Muijat ovat hyvin perillä Wanhan kaupungin tapahtumista. Touhukas leskirouva Antell puuskuttaa vastaan Kauppakadulla. Hänen paakaritoimintansa on paisunut kuin pullataikina. Apulaiseksi palkatulla Katri Pyhtilällä on perinnöllinen jauhopeukalo. Reinin rouva on onnensa kukkuloilla: iloinen perhetapahtuma on tiedossa. Bergbomin mamselli ei voi unohtaa komeaa keisaria, jonka hän on juuri tavannut. Reiponkadulla asuvilla käsityöläisillä on monta rautaa tulessa. Montinin piika ahertaa aamusta iltaan, nyt hän on kirkkomaalla touhuamassa. Lapset rappaavat rotuaaria puhtaaksi. Meri on ankara ympäristö purjelaivakauden merimiehille. Kapteeni Himangan rouva tietää, ettei laivan päällystökään aina pääse helpolla. Elämä tarjoaa monenlaisia yllätyksiä. Merihätään voi joutua jopa                                                                             Pikkulahdella, näin kävi rouva Bromanille. Wanhan kaupungin kävelykierros kestää noin 1                                                                             tunnin ja sen aikana kävelijä saattaa tavata Raahessa eläneitä henkilöitä heidän ”itsensä”                                                                             kertomina. 

 


                                               Wanha Raahe -kierros

          Wanha Raahe -kävelykierroksella uppoudutaan kaupungin värikkääseen historiaan,           kuullaan tarinoita entis-Raahen elämästä ja tutustutaan niin merimiehiin kuin           porvarisperheisiinkin. Kierrokselle lähdetään Myhrbergin puistosta ja reitti kiertää halki           idyllisen puu-kaupunginosan. Poiketaanpa mahdollisesti merikapteenin talon pihaankin           kuulemaan, miten siellä entivanhaan elettiin. Tarinoiden joukkoon mahtuu niin räytyvää           rakkautta, veijarimaisia kujeita kuin kauheita tappauksiakin. Kierros kestää tunnin ja on           esteetön.

 


                                               Kummituksia ja kummajaisia -kävelykierros

            Missä kaikkialla Vanhassa-Raahessa kummittelee ja mitä kaikkea kummaa vanhat puutalot             ovat vuosisatojen saatossa todistaneet? Kuka on fru Ellen, mitä tapahtui parkki             Hermeksellä ja kenestä kummasta tuli melkein Madagaskarin keisari? Nämä hyytävät, ja                 hauskatkin tarinat kuullaan Kummituksia ja kummajaisia -kävelykierroksella. Kierrokselle             lähdetään Myhrbergin puistosta ja reitti kulkee Vanhassa-Raahessa. Opastuksen kesto on             tunti.

 

Kuva: Riikka Holappa


                                               Hautausmaakierros

            Hautausmaakierroksella tutustutaan Haaralan hautausmaahan ja sen asukkaisiin. Vuonna             1809 perustettu hautausmaa kätkee poveensa useita sukupolvia raahelaisia, niin              porvarisperheitä, merimiehiä, semiskoja, taiteilijoita, pappeja, kuin ihan tavallisia              ihmisiäkin. Kierroksella tutustutaan muutamiin heistä ja kuullaan tarinoita heidän             elämästään ja kuolemastaan. Kierros alkaa hautausmaan vanhalta portilta hautausmaan             luoteiskulmasta ja kestää 1,5 tuntia.

 

Kuva: Asta Virtanen


                                               Kiertoajelu

                      Linja-autokierroksella ehditään tutustua niin vanhaan kuin uudempaankin kaupunkiin. Ensin                       puikkelehditaan vanhan kaupungin kapeilla kaduilla tutustumassa entis-Raaheen ja sen                        jälkeen reitti jatkuu kohti uudempaa asutusta. Matkan aikana ehditään nähdä mm.                       Kauneuskanava, vanha opettajaseminaari, sairaala, ja erilaisia, eri vuosikymmeniltä                       peräisin olevia kaupunginosia, jotka jokainen kertovat omaa tarinaansa. Kiertoajelu kestää                       tunnin tai voidaan räätälöidä asiakkaan toiveen mukaan.

 


                                               Kirjailijakierros

                       Kirjailijakierroksella tutustutaan raahelaisiin (tai aasinsillan kautta Raaheen liittyviin)                        kirjailijoihin ja Raahe-aiheiseen kirjallisuuteen. Kierrokselle lähdetään Myhrbergin puistosta,                        jossa kuullaan, miten satusetä Topelius liittyy Raaheen. Reitti kulkee pitkin Vanhan-Raahen                        katuja, ja välillä pysähdytään kuulemaan vaikkapa Samuli Paulaharjun muistiinpanoja                        Raahesta. Matkan varrella tutustutaan niin jo edesmenneisiin sanataiteilijoihin kuin                        nykypäivän kirjailijoihinkin. Kierroksen kesto on 1,5 tuntia.

 

 

 

 

  


 

                                               Joulun aika -kierros

           Joulun aika -kierroksella tutustutaan entis-Raahen jouluun ja joulunviettotapoihin.            Kierroksen reitti kulkee talvisessa Raahessa, jossa pääsemme kurkistelemaan kuin tontut               konsanaan, ovatko raahelaiset kilttejä vai tuhmia. Kierros lähtee Pekkatorilta ja kulkee            pitkin idyllisiä, joulun odotuksesta välkehtiviä Vanhan-Raahen katuja. Kierros kestää tunnin.

 

 

 

Kuva: Riikka Holappa


                                     

19181918

       Raahe 1918 -kierros

           Raahen Matkailuoppaat suunnittelivat Suomen itsenäisyyden satavuotis-juhlavuoden            kunniaksi kierroksen, jossa perehdytään kansalaissodan tapahtumiin Raahessa            tapahtumapaikkojen kautta. Kierros alkaa Keskuskoululta, jonka voimistelusalissa            suojeluskunta piti sotataitoharjoituksia tammikuusta 1918 alkaen. Harjoitukset olivat            salaisia, koska Raahessa oli venäläistä sotaväkeä, joka ei harjoituksia olisi                                     hyväksynyt. Tammikuun lopussa venäläiset sotilaat ja punaiset yhteistuumin räjäyttivät                                                                                   radan Antinkankaan tienoilla. Työväentalon ympäristössä käytiin lyhyt taistelu, jonka                                                                                       valkoiset joukot voittivat. Maaliskuussa Raahen suojeluskunta sai määräyksen järjestää                                                                             Raahen Porvari- ja Kauppakoululle vankileiri. Huonoissa olosuhteissa joutui enimmillään                                                                             majailemaan yli 700 vankia. Vangit siirrettiin kesällä Tammisaareen. Unohtaa ei myöskään                                                                             sovi naisten ja lasten kohtaloita kansalaissodan jaloissa. Punaiset naiset menettivät                                                                             oikeutensa naiskansalaisina ja äiteinä. Suomessa jäi yli 20.000 lasta                                                                                                          orvoksi. Kävelykierros päättyy Pekkatorille, josta helmikuussa 1918 lähti ensimmäinen                                                                             joukko vapaaehtoisia miehiä rintamalle.  Kierros kestää 1,5 h, ja on varattavissa ryhmille.